Ce reprezintă o viză de urgență pentru Vietnam?

Ce reprezintă o viză de urgență pentru Vietnam?

O viză de urgență pentru Vietnam este un tip special de viză emisă călătorilor care trebuie să intre în Vietnam în mod urgent din cauza unei situații de urgență. Spre deosebire de vizele turistice obișnuite, care pot dura câteva zile pentru procesare, o viză vietnameză de urgență poate fi emisă foarte rapid, adesea în termen de 24 de ore sau mai puțin.

Vizele de urgență sunt destinate numai situațiilor de urgență reale. Motivele pentru a solicita o viză de urgență pentru Vietnam pot include:

 • Urgențe familiale – de exemplu, decesul sau boala gravă a unui membru apropiat al familiei în Vietnam
 • Urgențe de afaceri – de exemplu, o întâlnire de afaceri urgentă sau o tranzacție care nu poate fi amânată
 • Urgențe medicale – de exemplu, tratament medical necesar în regim de urgență în Vietnam
 • Urgențe umanitare – de exemplu, dezastre naturale sau accidente în care este necesar să furnizați asistență urgentă

De obicei, va trebui să furnizați dovezi pentru a dovedi situația de urgență atunci când solicitați o viză de urgență pentru Vietnam.

Cine are nevoie de o viză de urgență pentru Vietnam?

O viză de urgență pentru Vietnam este destinată numai călătorilor care au o nevoie reală de a intra în țară foarte curând din cauza unei situații de urgență.

Nu ar trebui să solicitați o viză de urgență doar pentru că nu ați reușit să obțineți o viză turistică obișnuită la timp sau pentru că v-ați schimbat planurile de călătorie în ultimul moment. Dacă faceți acest lucru, există riscul ca cererea dvs. să fie respinsă.

Următoarele categorii de călători pot fi eligibili pentru o viză de urgență dacă pot furniza dovezi ale unei urgențe reale:

 • Membrii familiei unei persoane care este grav bolnavă sau a decedat brusc în Vietnam
 • Călători de afaceri cu un angajament neprevăzut și urgent în Vietnam
 • Călători care necesită în mod urgent un tratament medical specific disponibil doar în Vietnam
 • Lucrători umanitari implicați într-un dezastru natural sau criză umanitară în Vietnam
 • Jurnaliști care acoperă evenimente actuale în Vietnam în regim de urgență

Dacă nu aveți o situație de urgență reală, ar trebui să solicitați o viză turistică obișnuită sau o viză electronică, care durează de obicei de la 1 la 3 zile lucrătoare pentru procesare. O cerere de viză de urgență fără dovezi adecvate ale unei situații de urgență poate fi respinsă.

Cum se solicită o viză de urgență pentru Vietnam?

Există două modalități de a solicita o viză de urgență pentru Vietnam:

1. Solicitați o viză la sosire (VOA)

Această metodă implică solicitarea preaprobării unei vize la sosire, după care veți primi viza efectivă la sosirea într-un aeroport din Vietnam. Urmați acești pași:

 • Contactați ambasada/consulatul vietnamez cel mai apropiat și explicați situația de urgență. Solicitați îndrumări scrise privind solicitarea unui VOA în caz de urgență.
 • Completați formularul de cerere de preaprobare a VOA online împreună cu copii scanate ale pașaportului, fotografiilor tip buletin și documentelor justificative. Plătiți taxa de aplicare.
 • Depuneți urgent cererea de VOA și așteptați aprobarea din partea Departamentului de Imigrări al Vietnamului. Acest lucru poate dura doar câteva ore dacă situația de urgență este reală și este bine documentată.
 • Odată aprobat, veți primi o scrisoare de aprobare. Imprimați-o și luați-o cu dvs. în Vietnam împreună cu pașaportul.
 • La sosire, mergeți la biroul VOA din aeroport, prezentați scrisoarea de aprobare a VOA, formularele completate pentru sosire/declarație și pașaportul. Plătiți taxa de ștampilare a vizei și vi se va elibera viza.

2. Solicitați o viză electronică (eVisa)

Vietnam oferă și procesarea mai rapidă a vizelor electronice în caz de urgență. Procesul este similar:

 • Contactați ambasada vietnameză pentru îndrumări privind solicitarea unei vizelor electronice de urgență. Completați urgent formularul online de cerere pentru viză electronică împreună cu documentele de suport.
 • Așteptați aprobarea vizelor electronice de urgență – acest lucru poate dura între câteva ore și 1-2 zile dacă situația dvs. este reală și ați furnizat dovezi complete.
 • Odată ce ați primit aprobarea, veți primi viza electronică prin e-mail. Imprimați-o pentru a o aduce cu dvs. în Vietnam împreună cu pașaportul.
 • La sosire în Vietnam, mergeți la ghișeele de imigrare și prezentați documentul printat al vizei electronice și pașaportul pentru a fi ștampilat pentru intrarea în țară.

Ce documente sunt necesare?

Deoarece o viză vietnameză de urgență este destinată numai călătoriilor urgente, va trebui să furnizați documente pentru a dovedi situația de urgență. Cerințele pot varia în funcție de caz, dar în general veți avea nevoie de:

 • Pașaport – trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni după data intrării în Vietnam. Este necesară o copie scanată pentru cererile VOA.
 • Formular de cerere – formularul de cerere pentru VOA sau eVisa completat urgent și depus. Formularele sunt disponibile online.
 • Fotografie de identificare – o fotografie digitală de tip pașaport. Sunt necesare și fotografii tipărite pentru cererile VOA.
 • Scrisoare de la ambasadă/consulat – mulți solicitanți trebuie să contacteze consulatul vietnamez din țara lor de origine pentru a explica situația de urgență și a obține sfaturi scrise înainte de a aplica pentru un VOA sau eVisa.
 • Dovezi ale urgenței – documente precum certificat de deces, certificat medical, scrisoare de la angajator sau alte dovezi pentru a dovedi situația de urgență.
 • Rezervare confirmată de călătorie – dovezi ale rezervărilor de zbor/călătorie pentru a demonstra că intenționați călătorie urgentă în Vietnam.
 • Plată a taxei de viză – chitanță de plată pentru taxa de aplicare urgentă a vizei. Taxele variază în funcție de naționalitatea dvs.

Dacă nu furnizați documentele complete ale situației de urgență, cererea de viză de urgență poate fi respinsă.

Cât timp durează obținerea unei vize de urgență?

Timpul de procesare al vizelor de urgență pentru Vietnam poate varia considerabil în funcție de urgența și validitatea cazului dumneavoastră, precum și de metoda de aplicare utilizată.

 • Viză la sosire (VOA) – Aprobarea VOA poate dura între 12 ore și 5 zile dacă urgența este reală. Pot apărea întârzieri suplimentare dacă situația dvs. nu este explicată sau documentată suficient.
 • eVisa – Vizele electronice sunt promovate ca având un timp de procesare de doar 1-3 zile lucrătoare, cu toate acestea, în situațiile de urgență pot fi procesate în doar câteva ore dacă sunt solicitate urgent și cazul dvs. este clar. Pot apărea întârzieri suplimentare dacă documentele lipsesc.
 • Viză prin ambasadă – Solicitarea directă la ambasada vietnameză, personal, poate duce uneori la obținerea unei vize de urgență în aceeași zi, dacă cazul dvs. este urgent și bine documentat. Cu toate acestea, regulile de aplicare la ambasadă variază între țări.

Deși vizele de urgență vizează procesarea cea mai rapidă posibilă, timpul de aprobare este în continuare supus verificărilor și validărilor din partea autorităților de imigrare vietnameze.

Furnizarea cât mai multor detalii și documente posibile vă va ajuta să accelerați procesul de solicitare a vizei de urgență.

Cât costă o viză de urgență?

Taxele pentru vizele de urgență sunt în general mai mari decât cele pentru vizele turistice standard din cauza procesării rapide și administrării. Costurile pot varia și în funcție de naționalitatea dumneavoastră.

Iată câteva taxe tipice pentru vizele de urgență pentru Vietnam:

 • Viză la sosire (VOA) – Taxa de timbru VOA este de aproximativ 50 USD per persoană după obținerea scrisorii de aprobare. Pot exista mici taxe suplimentare pentru agențiile care asistă cu aplicarea.
 • eVisa – Taxele pentru eVisa pornesc de la aproximativ 80-100 USD în funcție de naționalitate, plătite la momentul aplicării.
 • Viză prin ambasadă – Taxele variază în funcție de locație. Se așteaptă să plătiți 100-150+ USD pentru o solicitare de viză în persoană la ambasadă în multe țări.

Metode de plată – Taxele pot fi plătite cu cardul de credit/debit, prin transfer bancar sau numerar la ambasadă. Majoritatea agențiilor și aplicațiilor online pentru VOA/eVisa acceptă plata cu cardul.

Deși vizele de urgență costă mai mult decât vizele turistice obișnuite, în situațiile de urgență reale, avantajul unei aprobări foarte rapide depășește costurile suplimentare.

Care sunt regulile privind durata și valabilitatea vizei de urgență?

Vizele de urgență pentru Vietnam au reguli speciale privind valabilitatea și durata:

 • Valabilitate: Viza trebuie utilizată pentru a intra în Vietnam în termen de 30 de zile de la data aprobării. Acest lucru asigură desfășurarea călătoriei urgente imediat după aprobare.
 • Durată: Durata șederii permise este de până la 30 de zile de la data intrării în țară. Pentru șederi mai lungi de peste 30 de zile, trebuie să solicitați prelungiri ale vizei după sosire în Vietnam, sub rezerva aprobării documentelor de prelungire.
 • Prelungiri: Deținătorii de vize de urgență pot solicita prelungiri ale șederii din cauza situațiilor de urgență. Se aplică taxe suplimentare pentru prelungiri. Trebuie furnizate documente adecvate pentru a justifica necesitatea prelungirii șederii în Vietnam dincolo de 30 de zile datorită situației de urgență.
 • O singură intrare: Cele mai multe vize de urgență pentru Vietnam permit o singură intrare.
 • Fără rambursări: Vizele de urgență nu sunt rambursabile dacă nu sunt utilizate în cele din urmă, deoarece sunt aprobate și procesate imediat pentru călătorii urgente.

Regulile pot diferi ușor între vizele de urgență VOA și eVisa – verificați întotdeauna durata de valabilitate și opțiunile de prelungire specifice tipului dvs. de viză.

Pot transforma viza mea turistică într-o viză de urgență?

Nu, viza turistică obișnuită nu poate fi transformată într-o viză vietnameză de urgență. Viza de urgență necesită o cerere complet nouă și separată care să prezinte dovezi ale situației urgente.

Cu toate acestea, dacă aveți deja o viză turistică valabilă pentru Vietnam, puteți totuși solicita o viză de urgență în cazul apariției unei urgențe reale – ambele vize pot fi în pașaportul dumneavoastră în același timp.

La sosirea în Vietnam, ofițerul de imigrare va ștampila viza (turistică sau de urgență) care este cea mai potrivită pentru data și scopul dumneavoastră de intrare.

Astfel, deținerea unei vize turistice valabile nu vă împiedică în mod necesar să solicitați și să fiți aprobat pentru o viză de urgență în cazul apariției unei situații de urgență reale.

Ce se întâmplă dacă cererea mea de viză de urgență este respinsă?

Pentru a evita respingerea cererii de viză de urgență, asigurați-vă întotdeauna că:

 • Explicați pe deplin situația de urgență și furnizați documente autentice ca dovadă.
 • Solicitați urgent de îndată ce aflați că aveți nevoie de o călătorie de urgență. Nu lăsați totul la ultimul moment.
 • Urmați toate instrucțiunile ambasadei/consulatului vietnamez din țara dumneavoastră și furnizați informații complete în cererea dumneavoastră.
 • Utilizați o agenție de încredere dacă aplicați prin intermediul unei agenții de vize în loc să faceți o solicitare directă.

Dacă totuși cererea dvs. de viză de urgență este respinsă, aveți următoarele opțiuni:

 • Contestați decizia – puteți furniza detalii suplimentare și solicita contestarea deciziei de respingere. Pot fi trimise cerințe suplimentare de verificare către dumneavoastră. Răspundeți acestora cât mai urgent.
 • Aplicați din nou – revizuiți cu atenție motivele pentru care cererea de viză de urgență a fost respinsă. Apoi reaplicați, asigurându-vă că furnizați documente complete, detalii și îndepliniți orice aspecte pentru care viza a fost respinsă.
 • Solicitați o viză turistică – dacă nu există suficient timp pentru a contesta o respingere înainte de a călători, solicitați o viză turistică obișnuită sau o viză electronică ca alternativă. Acestea necesită mai mult timp pentru procesare, dar vă vor permite cel puțin să intrați în Vietnam.

O cerere respinsă de viză de urgență poate cauza întârzieri majore și complicații pentru planurile dumneavoastră urgente de călătorie. Evitați respingerea asigurându-vă că urmați procedurile corecte de aplicare și furnizați dovezi solide de la prima cerere.

Situații de urgență comune pentru vizele de Vietnam

Unele dintre cele mai frecvente motive pentru care călătorii au nevoie de o viză de urgență pentru Vietnam includ:

Urgențe medicale

 • Apariția bruscă a unei boli în timpul unei călătorii în Asia de Sud-Est, care necesită internare urgentă într-un spital din Vietnam
 • Accidente în timpul activităților precum motociclismul în Vietnam care necesită tratament medical rapid
 • Diagnosticarea unei boli grave pentru care tratamentul necesar nu este disponibil în țara dumneavoastră, dar este în Vietnam
 • A fi membru al familiei sau partener al cuiva care a suferit o boală gravă sau un accident în Vietnam și are nevoie de susținere.

Pentru urgențele medicale, sunt necesare dovezi documentare precum rapoarte medicale, confirmări de rezervări pentru internarea în spital în Vietnam etc.

Decesul unui membru al familiei

 • Decesul unui membru apropiat al familiei în Vietnam, care necesită călătorie urgentă pentru a participa la înmormântare și pentru a face aranjamente. În astfel de cazuri, de obicei, se solicită o certificare de deces.
 • Călătoria altor membri ai familiei pentru a oferi sprijin și asistență rudelor lor în doliu în Vietnam într-un timp scurt.

Urgențe de afaceri

 • O întâlnire de afaceri neașteptată și urgentă în Vietnam, care nu poate fi amânată sau desfășurată la distanță. Informații de suport din partea angajatorului dvs. vor fi adesea necesare pentru aprobare.
 • Călătorie de afaceri necesară într-un timp scurt pentru a semna contracte importante, a obține acorduri majore sau investiții, situații în care întârzierile la intrarea în Vietnam ar cauza pierderi semnificative.
 • Participarea la negocieri urgente la nivel înalt, conferințe sau evenimente în Vietnam, unde amânarea ar putea avea un impact grav asupra unei organizații.
 • Efectuarea de mentenanță, reparații sau inspecții de urgență ale infrastructurii critice din Vietnam de către tehnicieni sau ingineri corporativi.

Accidente și dezastre

 • Lucrători ONG, ai ajutorului umanitar care solicită accesul urgent în Vietnam după un dezastru natural, pentru a oferi sprijin și ajutor.
 • Jurnaliști care trebuie să intre rapid și să raporteze din Vietnam în urma unui accident precum un accident de transport sau prăbușirea unui clădiri.
 • Membrii familiei care au nevoie de intrare imediată în Vietnam după ce un dezastru a afectat rudele din țară.

Dovedirea unei nevoi reale de intrare de urgență în astfel de situații poate fi complexă, necesitând adesea scrisori de la angajatori, rezervări și altele.

În toate cazurile, dovezi adecvate ale unei situații de urgență reale sunt cheia pentru obținerea aprobării pentru o viză de urgență. Cu toate că regulile sunt uneori îndoielnice din motive de compasiune, oficialii de imigrare vietnamezi vor verifica și evalua cu atenție toate cererile.

Cele 5 întrebări frecvente despre vizele de urgență pentru Vietnam

 1. Cât de rapid poate fi emisă o viză de urgență pentru Vietnam? În cazuri de urgență reale, cu documente de susținere, aprobarea poate fi acordată în doar câteva ore în unele cazuri. Cu toate acestea, timpul mediu de procesare este de 12-24 de ore pentru Visa On Arrival și de 1-3 zile pentru eVisa.
 1. Pot obține o viză de urgență la sosirea în aeroport? Nu – aprobarea trebuie obținută în prealabil, fie printr-o scrisoare preaprobată VOA, fie prin eliberarea unei vize electronice. Nu puteți să veniți direct fără aprobare și să obțineți o viză de urgență pe loc.
 1. Ce motive se califică pentru o viză de urgență? Doar situații urgente și neprevăzute, cum ar fi urgențe familiale grave, crize medicale, dezastre sau angajamente de afaceri presante care nu pot fi amânate. Lipsa planificării nu este considerată o urgență.
 1. Trebuie să furnizez dovezi ale situației mele de urgență? Da – va trebui să aveți documente precum certificate medicale, certificate de deces, scrisori de la angajator pentru a dovedi de ce aveți nevoie de călătorie urgentă în situația de urgență. Autoritățile de imigrare vietnameze vor verifica documentele de susținere.
 1. Pot prelungi viza de urgență dacă situația de urgență continuă? Da, deținătorii de vize de urgență pot solicita prelungiri ale șederii dacă circumstanțele de urgență persistă după 30 de zile. Se aplică taxe suplimentare pentru prelungiri. Trebuie furnizate documente corespunzătoare pentru a justifica necesitatea prelungirii șederii în Vietnam din cauza situației de urgență.

Pentru oricine are nevoie să călătorească urgent în Vietnam într-un timp scurt, o viză de intrare de urgență poate oferi acces rapid în țară în caz de urgențe personale sau de afaceri. Cu toate că nu este o scurtătură pentru lipsa de planificare, vizele de urgență reprezintă o opțiune vitală în cazul situațiilor de criză reale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!